آیا اتریوم بهترین بلاکچین دائو است؟
تسلط اتریوم به عنوان یک بلاک چین برگزیده در مقوله سازمانهای مستقل غیرمتمرکز یا همان دائوها (DAO) همچنان قوی است، اما مواردی در بلاکچین های دیگر وجود دارد که ممکن است از برخی جهات نسبت اترویم مناسبتر باشند.
جامعه و صنعت کریپتو، اتریوم ETH را به عنوان بلاکچین منتخب برای اکثر برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر بلاک چین (DApps) انتخاب کردهاند، اما بلاکچینهای دیگری وجود دارند که ممکن است برای مدیریت حجم کاری سازمانهای خودگردان غیرمتمرکز (DAO) مناسبتر باشند،به ویژه از منظرمزایای فنی و تراکنشهای ارزانتر که این موضوع چالش مهمی برای اترویوم محسوب می شود و هنوز راه زیادی مانده است تراکنشهای ارزان و مزایای متعدد فنی به عوامل اصلی جذابیت ماشین مجازی اتریوم (EVM) تبدیل شوند؛اما سازگاری ماشین مجازی اتریوم شبکه را قادر میسازد تا از ویژگیهای امنیتی اتریوم ETH استفاده کند.
اتریوم ETH و بلاکچینهای سازگار با آن دارای مزیت آشکاری از نظر تعداد دائوها نسبت به سایرین هستند. آنها بیش از ۴۲۰۰ دائو و پروتکل را در خود جای داده اند که امور حاکمیتی و مدیریتی در آنها بر اساس دادههای پلت فرم رای گیری بلاکچین اسنپشات صورت می گیرد و تمامی کاربران در اتخاذ این تصمیمها دخیل هستند . در مقایسه با اتریوم ETH اکوسیستم سولانا فقط ۱۴۰ دائو دارد و کاردانو ۱۰ دائو،همچنین طبق داداهای ردیاب دائوها اکوسیستم کاردانو کاب و پولکادات سابستریت فقط ۸ دائو (DAO) دارند.البته داده های ردیاب دیپ دائو DeepDAO نشان می دهد در بین ۱۰ دائو برتر از نظر تعداد تصمیمات اتخاذ شده در هفت روز گذشته سه دائو (DAO) مبتنی بر شبکه سولانا هستند.به گفته ایال ایثکوویچ ، مدیر عامل پلتفرم دیپ دائو DeepDAO (پلتفرم ردیاب دائو) تسلط اتریوم نسبت به بقیه ممکن است به دلایل ساده و در عین حال کاربردی باشد. او تسلط اتریوم را به این واقعیت نسبت میدهد که «بلاکچینی است که جنبش دائو از آنجا شروع شد ومهمتر از اینها اتریوم بالغترین اکوسیستم از نظر ابزارهایی برای راهاندازی و مدیریت تمام جنبههای دائواست، اگر چه این دائوها عمدتا و نه تمامی آنها در امور مالی فعال هستند. وی همچنین این نکته را خاطرنشان کرد که این تسلط ممکن است با افزایش محبوبیت بلاکچینهای دیگر تغییر کند.» از سوی دیگر ایال ایثکوویچ به هزینه بالای کارمزد تراکنش( گس فی) به عنوان نقص اتریوم ETH اشاره کرد و گفت هزینههایکارمزد تراکنش مدتهاست که برای کاربران اتریوم مشکلساز بوده است، اما در ماه مارس، هزینهها در پایینترین سطح خود از آگوست گذشته بود. او افزود که «سولانا به دائوها این امکان را میدهد تا تراکنشهای سریع و ارزان انجام دهند، اما از نظر ویژگیها و ابزارهای پشتیبانی در اکوسیستم نسبت به اتریوم ETH ضعیفتر است، علاوه بر این، سولانا در برابر قطعی شبکه آسیب پذیر شده است.»
سارو مک کنا، یکی از بنیانگذاران بازی توکن غیرقابل تعویض (NFT) در شبکه WAX Alien Worlds مبتنی بر ایاس EOSIO،هفته گذشته طی گفتگویی با کوینتلگراف اعلام کرد که معتقد است ایاس برای ساختن دائو بهتر است. از نظر او، اتریوم ETH برای مقاصد رأی گیری بسیار گران است و به گونه ای طراحی شده است که یک «بلاکچین همه منظوره برای انجام تعداد بیشماری از وظایف مختلف باشد، اما ایاس کاملا متفاوت عمل می کند و تا حدود زیادی مختص دائوها (DAO) طراحی و ساخته شده است». او اضافه کرد پایگاه کد ایاس بسیار قدرتمند است و اجازه میدهد تا مجوزهای چند علامتی لایه ای و مکانیسمهای انتخاب مجموعه پویا که برای عملکرد صحیح دائوها حیاتی هستند، فراهم شود. با این حال، اندرو لوین مدیرعامل شرکت مشاوره بلاک چین Koinos انتقاداتی را نسبت به ایاس مطرح کرده است که می تواند توضیح دهد که چرا نرخ پذیرش این شرکت از نرخ پذیرش اتریوم کمتر است. او در یادداشتی در فوریه نوشت که در حالی که تراکنشهای ایاس عملاً بدون کارمزد هستند، اما این پبتفرم از کاربران کارمزد ایجاد حساب اخذ میکند. علاوه بر این، نگهداری توکن و یا کوین در یک حساب مربوط به ایاس در مقایسه با اتریوم نسبتاً پیچیده است، وی در اینباره اضافه کرد پایگاه داده ایاس بر روی چیزی بنام «فایلهای نگاشت حافظه» ساخته شده است، که بقایای دیگری از طراحی Steem است که پیامد مهم آن این است که برای استفاده از گرانترین شکل ذخیرهسازی ممکن طراحی شده است: حافظه با دسترسی تصادفی.
دائو (DAO) چیست و چرا رقابت بر سر این موضوع بالا گرفته است؟
اصطلاح دائو (DAO) یا سازمان خودگردان غیر متمرگز رو در حوزه ارزهای دیجیتال ممکنه به گوشتون خورده باشه. دائوها (DAO) در حقیقت قراردادهای هوشمندی هستن که، تاکنون بیشتر آن ها روی بلاک چین اتریوم اجرا شدن اما هر بلاک چینی که از فناوری قراردادهای هوشمند پشتیبانی می کن، می تونه میزبان یک دائو هم باشه. یکی از تفکرات بنیادین فناوری بلاک چین و رمزارزها، تمرکززدایی هست. این تمرکززدایی تنها محدود به پرداخت های مالی نیست و بلاک چین قصد داره از همه فرایندهای متمرکز تمرکززدایی کنه. دائوها در حوزه های مختلفی می تونن فعالیت داشته باشن. از صرافی های غیرمتمرکز گرفته تا پلتفرم های وام دهی غیرمتمرکز و صنعت بازی و پلتفرم های پخش ویدیو و موسیقی و هر مجموعه دیگری که خدماتش رو به صورت غیرمتمرکز و بر بستر بلاک چین ارائه می کنن، همگی می تونن یک دائو (DAO) محسوب بشن. هر دائو یک یا چند توسعه دهنده داره که کد آن را می نویسن. قوانین دائو (DAO) در حقیقت همان کدهایی هست که از ابتدا در قرارداد هوشمند آن قرار گرفته. بنابراین هنگام کدنویسی آن ها باید دقت بسیار زیادی کرد. چرا که، هر اشتباهی می تونه به قیمت ناکارآمدی یا حتی نابودی آن تمام بشه.
دائوها (DAO) را می تونیم یکی از زیرشاخه ها یا دستاوردهای مهم امور مالی غیرمتمرکز (دیفای) به شمار بیاریم. این سازمان های غیرمتمرکز دقیقاً زمانی کار خود را آغاز کرد که تب و تاب تمرکززدایی در جهان حاکم بود و توسعه دهندگان به دنبال ارائه نوآوری های خود در زمینه تمرکززدایی بودن. تفکر سازمان خودگردان غیرمتمرکز یا همان دائو (DAO) همین الان در حوزه رمزارزها و بلاک چین عملی شده و احتمالا بسیاری از سازمان ها و نهادها در زمینه های مختلف جذب این شیوه از تصمیم گیری شدن. در تعریف ساده، دائو نوعی رویکرد در اداره سازمان هست که در آن هر عضوی از مجموعه، فارغ از جایگاه و سمت، حقی یکسان در ایجاد تغییرات دارن.
یکی از معروف ترین دائوهای (DAO) جهان در سال ۲۰۱۶ متولد شد. این سازمان خودگردان غیرمتمرکز The DAO نام داشت و به طور هوشمندانه ای از عبارت دائو در نام برند خود استفاده کرد. البته The DAO به دلیل ایرادی که در کد قرارداد هوشمندش وجود داشت، در نهایت هدف حمله هکرها قرار گرفت و مبلغ زیادی از آن به سرقت رفت، ماجرایی که در دنیای ارزهای دیجیتال تحت عنوان «هک دائو» معروف هست.
دائو (DAO) چگونه کار میکند؟
قوانین دائو Dao توسط یک تیم اصلی از اعضای جامعه با استفاده از قراردادهای هوشمند تنظیم می شه. این قراردادهای هوشمند چارچوب اساسی دائو Dao را مشخص می کنه و این قرارداد توسط همهی اعضا قابل رویت و تأیید هست. هنگامی که این قوانین به طور رسمی بر روی بلاک چین نوشته شد، گام بعدی تامین مالی شبکه ی دائو هست. خزانهی دائو Dao از طریق خرید توکن های حاکمیتی تامین می شه. در ازای این سرمایه گذاری به دارندگان توکن حق رای اختصاصی داده می شه که متناسب با دارایی افراد هست.
هر پروژه دائو (DAO) یک توکن حاکمیتی داره که دارندگان اون می تونن در تصمیمگیری ها و فعالیت های این دائوETH مشارکت و دخالت داشته باشن. هرچه تعداد توکن های حاکمیتی یک کاربر بیشتر باشه، از حق رأی بالاتری هم برخوردار خواهد بود. پلتفرم وامدهی میکردائو (DAO) دو توکن به نام های دای (DAI) و میکر (Maker) داره. توکن میکر توکن حاکمیتی میکردائو هست که دارندگان آن می تونن رأی خود را درباره تغییرات و عملکرد این پلتفرم بیان کنن. پیشنهادها یا همان پروپوزال ها یکی دیگر از بخش های اساسی اکوسیستم دائوها (DAO) محسوب می شه هر کاربری که پیشنهادی برای بهبود فعالیت یک دائو (DAO) داشته باشه، می تونه پروپوزال خودش رو در شبکه آن ثبت کنه و به رأی سایرین قرار بده. سایر اعضای شبکه سپس با استفاده از توکن های حاکمیتی خود به این پیشنهاد رأی میدن. در صورتی که پروپوزال به موافقت اکثریت اعضا برسه، به اجرا گذاشته می شه و در صورتی که رأی های لازم رو نیاره، ملغی می شه.
این که، موافقت چه درصدی از اعضا، برای تثبیت یک پروپوزال لازمه، مسئلهای که می تونه در هر دائو متغیر باشه و بستگی به قانونی داره که از ابتدا در قرارداد هوشمند آن کدنویسی شده. تا مدت ها، بسیاری از افراد فک می کردن شبکه بیت کوین هم یک دائو(DAO) هست. آن ها بر این باور بودن که، چون بیت کوین غیرمتمرکز و مبتنی بر بلاک چین هست و حاکمیت شبکه آن در دست کاربرانش قرار گرفته، پس قدیمی ترین دائوی جهان محسوب می شه، اما حالا با توجه به تعاریف جدیدتری که از دائو (DAO) صورت گرفته، متوجه می شیم که بیت کوین یک دائو نیست. بیت کوین از فناوری قرارداد هوشمند پشتیبانی نمی کنه و توکن حاکمیتی خاصی هم نداره بنابراین در دسته بندی دائوها قرار نداره.
آیا اتریوم ETH می تواند جایگزین مناسبی برای دائو (DAO) باشد؟
این موضوع رو از دیدگاه مدیر عامل DeepDAO، بررسی کنیم به گفته ایال ایثکوویچ، مدیر عامل پلتفرم دیپ دائو DeepDAO (پلتفرم ردیاب دائو) تسلط اتریوم، نسبت به بقیه ممکنه به دلایل ساده و در عین حال کاربردی باشه. او تسلط اتریوم ETH را به این واقعیت نسبت میده که «بلاک چینی هست که جنبش دائو از آنجا شروع شد در واقع برتری اتریوم ETH نسبت به دیگر بلاک چین ها به خاطر این که، زنجیره دائو (DAO) از همین شبکه بلاک چین اتریوم ETH شروع شده و مهم تر از این ها اتریوم بالغترین اکوسیستم از نظر ابزارهایی برای راه اندازی و مدیریت تمام جنبه های دائوست، اگر چه این دائوها عمدتا و نه تمامی آن ها در امور مالی فعال هستن. وی همچنین این نکته رو بیان داشت که این تسلط ممکنه با افزایش محبوبیت بلاک چین های دیگر تغییر کنه.» ایال ایثکوویچ به هزینه بالای کارمزد تراکنش ( گس فی) به عنوان نقص اتریوم اشاره کرد و گفت هزینه هایکارمزد تراکنش مدت هاست که برای کاربران اتریوم مشکل ساز بوده، اما در ماه مارس، هزینه ها در پایین ترین سطح خود از آگوست گذشته بود. او افزود که «سولانا به دائوها (DAO) این امتیاز رو میده تا تراکنش های سریع و ارزان انجام دهند، اما از نظر ویژگی ها و ابزارهای پشتیبانی در اکوسیستم نسبت به اتریوم ETH ضعیف تر هست، علاوه بر این، سولانا در برابر قطعی شبکه آسیب پذیر شده.» بنابراین برداشت های حاصل از گفته های ایال ایثکوویچ، مدیرعامل Deep DAO، اینه که:
• اتریوم ETH می تونه جایگزین مناسب تر نسبت به دیگر شبکه های بلاک چین باشه.
• برتری اتریوم ETH نسبت به دیگر بلاک چین ها به خاطر شروع شدن زنجیره دائو (DAO) از همین شبکه بلاک چین اتریوم ETH هستش.
• اتریوم ETH بالغ ترین اکوسیستم از نظر ابزارهایی برای راهاندازی و مدیریت همه جنبه های دائوست.
• هزینه های بالای گس اتریوم، به عنوان یک نقص حساب میاد
• و سولانا به دائو (DAO) این امتیاز رو میده تا تراکنش ها سریع و ارزان تر انجام بگیره، اتریوم بالغترین اکوسیستم از نظر ابزارهایی برای راهاندازی و مدیریت تمام جنبههای دائو DAO است. این ممکن است با افزایش محبوبیت زنجیرههای دیگر تغییر کند.» از سوی دیگر، او به هزینه بالای تراکنش به عنوان نقص اتریوم ETH اشاره کرد. او افزود که سولانا به دائو DAO ها اجازه می دهد تا تراکنش های سریع و ارزان انجام دهند.
ثبت دیدگاه
0دیدگاه
دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.