زنجیره رله پاراچین (Relay Chain) چیست؟

زنجیره رله پاراچین (Relay Chain) چیست؟

زنجیره رله (Relay Chain)، جزء اصلی شبکه پولکادات محسوب می‌شود و شاکله شبکه اینترنت کریپتوکارنسی را تشکیل می‌دهد. پاراچین در اصل یک زنجیره با قابلیت موازی‌سازی (Parallelizable chain) و از نوع بلاکچین لایه ۱ مجزاست

که در شبکه‌های چندزنجیره‌ای مثل پولکادات، کوساما (Kusama) و غیره عمل می‌کند.یک پاراچین می‌تواند عملکرد، سازوکار و ویژگی‌های متفاوتی داشته باشد و خصوصی یا عمومی تلقی شود.به‌ عبارت ساده‌تر، هر عمل اعتبارسنجی‌ای که در پولکادات اتفاق می‌افتد، مستقیماً در ساختار پاراچین شکل می‌گیرد.و دنیای رمزنگاری ارز پولکادات (معروف به DOT) را شکل می‌دهد. این نکته را به‌خاطر داشته باشید که پاراچین شامل تعداد تقریباً محدودی از انواع مختلف تراکنش‌هاست که روش‌هایی مثل شرکت در الگوریتم اثبات سهام نامزدشده (NPoS)، مزایده پاراچین (Prarchain Auction) و پروتکل‌های حاکمیتی را شامل می‌شود. این زنجیره به‌نحوی طراحی شده است که حداقل عملکرد و بیشترین بازدهی را دارد. منظور ما از حداقل عملکرد، این است که زنجیره رله از قرارداد هوشمند پشتیبانی نمی‌کند. هدف اصلی از طراحی این زنجیره، اطمینان پیدا کردن از هماهنگی اجزای سیستم پولکادات است که نهایتاً شامل پاراچین‌های مختلف می‌شود. در اغلب موارد، وظایف عمومی کمتری بر عهده پاراچین‌ها گذاشته می‌شود تا عملکردی به‌جز ایجاد هماهنگی نداشته باشند. اگر نگاهی عمیق به درون اکوسیستم پولکادات داشته باشیم، پاراچین‌ها را شبیه به خطوط موازی می‌بینیم که در موازات همدیگر فعالیت می‌کنند. به‌دلیل ترکیب‌ پذیری شبکه پولکادات، هر شکلی از داده‌ها ممکن است بین پاراچین‌ها منتقل شود و فرصت‌های جدیدی را خلق کند. به‌لطف فناوری و ساختار مدرن پولکادات، پُل‌هایی برای ارتباط هرچه‌ بیشتر شبکه‌های بلاکچین طراحی شده‌اند. و باعث می‌شوند که زنجیره رله به شبکه‌های بلاکچین خارجی مثل بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) هم متصل شوند.

زنجیره Relay Chain چگونه کار می‌کند؟

زنجیره پاراچین Relay Chain برای بهبود و راه‌اندازی بسیاری از امور استفاده می‌شود تا سیستم پولکادات، تمام‌ و کمال روی برنامه‌ ریزی پیش برود. اگر بخواهیم آینده پولکادات را به یک جشن بزرگ تشبیه کنیم، زنجیره رله، نقش برنامه‌ریزی را برای اجرای این جشن ایفا می‌کند. پاراچین‌هایی که به زنجیره Relay Chain متصل می‌شوند، امنیت قدرتمندی را در تمام زنجیره ایجاد می‌کنند. هر پاراچین که در بلاکچین مشغول به فعالیت است، با سازوکاری که دارد، باعث می‌شود تا کل سیستم معتبر باقی بماند و از بروز مشکلات و خرابی‌ها جلوگیری شود. زنجیره رله توسط حجم قابل توجهی از سهام پشتیبانی می‌شود. امنیت اضافه‌ای که برای حفظ ارزش این سهام تعبیه شده، برای حفظ پاراچین‌هایی که به زنجیره Relay Chain متصل می‌شوند هم اعمال می‌شود. سیستم به‌هم‌پیوسته رله از پل‌هایی تشکیل شده است که امکان اتصال داده‌ها را در سرتاسر شبکه‌های بلاکچین فراهم می‌کنند. این زنجیره‌ها دائماً باعث ایجاد همکاری و تعامل در بین شبکه‌ها می‌شوند و در عین حال می‌توانن به‌عنوان زنجیره‌های مستقل با قوانین خاص خودشان هم باقی بمانند. زنجیره رله، به هر پلی که توسط پاراچین‌ها به‌وجود آمده، به شبکه پولکادات متصل می‌شود و کیفیت فعالیت آن را تضمین می‌کند.

ویژگی‌های رله پاراچین Relay Chain

بازیگران نقش‌اصلی صحنه زنجیره Relay Chain، اعتبارسنج‌ها (Validators)، نامزدها (nominators) و جمع‌کننده‌ها (collators) هستند. اعتبارسنج‌ها مسئولیت ایجاد بلاک‌های جدید را از طریق زنجیره Relay Chain دارند. ضمناً، این اعتبارسنج‌ها هستند که در جریان الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) با وثیقه‌گذاران یا جمع‌کننده‌ها در ارتباط هستند. برای این‌که اعتبارسنج‌ها انگیزه کافی را برای ادامه فعالیتشان داشته باشند، در پایان هر مسئولیتی که دارند، پاداش یا جایزه دریافت می‌کنند.

از طرفی، نامزدها هم نقش مهمی در اعتبارسنجی پولکادات ایفا می‌کنند. هدف این افراد، قرار دادن سهام در جریان اعتبارسنجی‌ها و ایجاد بلاک‌های جدید در زنجیره رله Relay Chain است. در اکثر موارد، بخش کوچک‌تری از مجموعه پاداش‌ها را برای نامزدها در نظر می‌گیرند تا علاوه بر دریافت سود سهام، پاداش هم بگیرند. جمع‌کننده‌ها در رله پاراچین، به‌عنوان گره یا نود (node) شناخته می‌شوند و تمامی تراکنش‌های شبکه را جمع می‌کنند. آن‌ها با گردآوری تراکنش‌های شبکه، به اثبات تراکنش (transaction proof)، معنا و مفهوم می‌بخشند و عمل اعتبارسنجی را تکمیل می‌کنند. در سیستم شبکه بلاکچین پولکادات، اسلات‌هایی (slot) تعبیه شده‌اند که از طریق یک CPU کار می‌کنند. اسلات‌ها شامل شیارهایی می‌شوند که روی مادربُرد قرار دارند و به‌منطور نصب انواع قطعات سخت‌افزاری استفاده می‌شوند. هرکدام از اسلات‌ها در پولکادات می‌توانند یک فرآیند واحد را در زمان مشخص اجرا کنند. اسلات‌های پولکادات به ۲ بخش پاراچین و پاراترید (parathread) متصل هستند و توسط این دو نگه‌داری می‌شوند. پاراچین‌ها دائماً اجرا می‌شوند، اما پاراتریدها تنها زمانی به مرحله اجرا می‌رسند که اسلات‌هایی در بین گروه‌های پاراتریدی به اشتراک گذاشته شوند. نهایتاً این زنجیره رله است که از همه این فرایندها پشتیبانی می‌کند و ضامن امنیت آن‌ها می‌شود.

ویژگی‌های رله پاراچین Relay Chain

بازیگران نقش‌اصلی صحنه زنجیره Relay Chain، اعتبارسنج‌ ها (Validators)، نامزدها (nominators) و جمع‌ کننده‌ ها (collators) هستند. اعتبارسنج‌ها مسئولیت ایجاد بلاک‌های جدید را از طریق زنجیره Relay Chain دارند. ضمناً، این اعتبارسنج‌ ها هستند که در جریان الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) با وثیقه‌گذاران یا جمع‌کننده‌ها در ارتباط هستند. برای این‌که اعتبارسنج‌ها انگیزه کافی را برای ادامه فعالیتشان داشته باشند، در پایان هر مسئولیتی که دارند، پاداش یا جایزه دریافت می‌کنند. از طرفی، نامزدها هم نقش مهمی در اعتبارسنجی پولکادات ایفا می‌کنند. هدف این افراد، قرار دادن سهام در جریان اعتبارسنجی‌ ها و ایجاد بلاک‌های جدید در زنجیره رله است. بخش کوچک‌تری از مجموعه پاداش‌ ها را برای نامزدها در نظر می‌گیرند تا علاوه بر دریافت سود سهام، پاداش هم بگیرند. جمع‌ کننده‌ها در رله پاراچین Relay Chain، به‌عنوان گره یا نود (node) شناخته می‌شوند و تمامی تراکنش‌های شبکه را جمع می‌کنند. آن‌ها با گردآوری تراکنش‌های شبکه، به اثبات تراکنش (transaction proof)، معنا و مفهوم می‌بخشند و عمل اعتبارسنجی را تکمیل می‌کنند.

نقش پاراچین‌ها در شبکه بلاکچین کوزاما

کوزاما (Kusama)، خواهرخوانده شبکه بلاکچین پولکادات است و در مرحله توسعه اولیه قرار دارد. سازوکار این شبکه با توجه به الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) شکل گرفته و قابلیت استخراج یا استکینگ ارز دیجیتال در آن ممکن نیست. کوزاما از این بابت به‌عنوان خواهرخوانده پولکادات محسوب می‌شود که اکثر قابلیت‌های شبکه پولکادات را شبیه‌سازی کرده و مثل آن کار می‌کند. البته هدف کوزاما، چیزی جدا از اهداف پولکادات است و فرصت انعطاف‌پذیری را برای طراحی نهایی پروژه‌های کریپتوکارنسی فراهم می‌کند. به‌عبارت ساده‌تر، بسیاری از برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) پیش از انتشار و تثبیت، برای آزمایش در شبکه کوزاما راه‌اندازی می‌شوند تا به تایید نهایی برسند.

کوزاما از موانع اقتصادی کم‌تری نسبت به پولکادات برخوردار شده است و یک پاراچین سفارشی دارد. آن‌چه که نحوه عملکرد زنجیره رله و پاراچین‌ها را در پولکادات از سایرین جدا می‌کند، ایجاد فعالیت‌هایی مثل مزایده‌ها یا شرط‌بندی‌ها در شبکه است. کوزاما با راه‌اندازی یک پاراچین سفارشی، امکان ورودی گرفتن را نسبت به پولکادات آسان‌تر کرده و به‌دلیل محدودیت در اجرای مزایده، دائماً مورد اعتبارسنجی قرار می‌گیرد.

پاراترید چیست و چه تفاوتی با پاراچین دارد؟

زنجیره رله پاراچین Relay Chain، در موازات با پاراتریدها فعالیت می‌کند و پیش می‌رود. پاراتریدها با استفاده از یک مدل پرداختی با عنوان pay-as-you-go و یک مزایده به پولکادات متصل می‌شوند. پاراتریدها برای پروژه‌هایی پیشنهاد می‌شوند که موقتاً در سیستم پولکادات شرکت می‌کنند و نیازی به اتصالات دائمی در شبکه ندارند. گاهی پیش می‌آید که یک پروژه، قابلیت به‌دست آوردن اسلات‌های زنجیره رله پاراچین را به‌طور کامل ندارد و باید از پاراترید استفاده کند.

پاراتریدها نسبت به پاراچین‌ها به زمان بیشتری برای ایجاد بلاک جدید نیاز دارند، اما از همان سطح امنیت و قابلیت‌های یک پاراچین برخوردار شده‌اند. بسته به نیاز و میزان در دسترس بودن اسلات‌ها در زنجیره رله Relay Chain، هر بلاکچین می‌تواند بین پاراچین و یا پاراترید، اصطلاحاً سوئیچ کند. زنجیره Relay Chain، هسته اصلی شبکه بلاکچین پولکادات محسوب می‌شود؛ دقیقاً همان‌طور که اگر یک میوه را از میان بشکافید، هسته آن را می‌توانید مشاهده می‌کنید. زنجیره Relay Chain در نقش یک هسته، مسئولیت حفظ مکانیزم اجماع شبکه، قابلیت همکاری و تعامل بین بلاکچین‌ها و تامین امنیت اکوسیستم را برعهده دارد. به‌لطف طراحی هوشمندانه این زنجیره، هر پاراچین در شبکه پولکادات می‌تواند از ویژگی‌های رله بهره‌مند شود.

درک زنجیره Relay Chain می‌تواند، دنیایی شفاف از سازوکار شبکه بلاکچین پولکادات ارائه دهد و ظرافت ساختار آن را به رخ کاربران بکشد. با وجود Relay Chain و ایجاد ساختار امن در پولکادات، کاربران و معامله‌گران هم می‌توانند به تصمیمات آگاهانه‌تری در مورد دارایی‌های دیجیتال خود برسند. برای مثال، درک زنجیره رله، روی تصمیمات کاربری که ارز دیجیتال DOT را از طریق پولکادات خریداری کرده و در حال سرمایه‌گذاری است، تاثیرگذار است.

اجزای رله پاراچین Relay Chain

در سیستم شبکه بلاکچین پولکادات، اسلات‌هایی (slot) تعبیه شده‌اند که از طریق یک CPU کار می‌کنند.اسلات‌ها شامل شیارهایی می‌شوند که روی مادربُرد قرار دارند و به‌منطور نصب انواع قطعات سخت‌افزاری استفاده می‌شوند.هرکدام از اسلات‌ها در پولکادات می‌توانند یک فرآیند واحد را در زمان مشخص اجرا کنند. اسلات‌های پولکادات به ۲ بخش پاراچین و پاراترید (parathread) متصل هستند و توسط این دو نگه‌داری می‌شوند.پاراچین‌ها دائماً اجرا می‌شوند، اما پاراتریدها تنها زمانی به مرحله اجرا می‌ رسند که اسلات‌ هایی در بین گروه‌های پاراتریدی به اشتراک گذاشته شوند.نهایتاً این زنجیره رله است که از همه این فرایندها پشتیبانی می‌کند و ضامن امنیت آن‌ها می‌شود.

ثبت دیدگاه

کد امنیتی

0دیدگاه

دیدگاهی ثبت نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.