مفهوم Price Impact چیست؟ آشنایی با تاثیر قیمت بر روی معاملات در دکس‌ها

مفهوم Price Impact چیست؟ آشنایی با تاثیر قیمت بر روی معاملات در دکس‌ها

برای استفاده از سیستم‌های مالی جدید در دنیای کریپتو از جمله صرافی‌های غیر‌متمرکز (DEX)، باید با اتفاقاتی که در حین انجام معامله در این پلتفرم‌ها ممکن است برای دارایی‌هایمان بیافتد، آشنا شویم. اگر شما هم علاقه‌مند به استفاده از صرافی‌های غیر‌متمرکز باشید،

حتما با عبارت Price Impact مواجه شده‌اید. در واقع پرایس ایمپکت تفاوت بین قیمت فعلی بازار و قیمتی است که هنگام سواپ در یک صرافی غیر‌متمرکز پرداخت می‌شود. این اتفاق در دکس‌ها و به دلیل بر هم خوردن تناسب نقدینگی موجود در استخر‌هایشان و تغییر قیمت‌های ناگهانی در یک توکن اتفاق می‌افتد. در این مقاله به این می‌پردازیم که Price Impact چیست و چگونه باید از وقوع آن جلو‌گیری کنیم. با ما همراه باشید.

Price Impact چیست؟

دیفای (DEFI) می‌تواند تجربه‌ای فوق‌العاده هیجان‌انگیز برای کسانی باشد که تا‌کنون به بازار‌های مالی دسترسی نداشته‌اند. اما افرادی که بدون داشتن دانش کافی به انجام فعالیت در این حوزه می‌پردازند، ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند که دارایی آن‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهد. به طور کلی Price Impact در دکس‌ها اتفاق می‌افتد و علت آن نیز نحوه کار دکس‌ها است که با بازار‌ساز‌های خودکار یا AMMها گره خورده است. نحوه کار AMMها به این شکل است که از فرمول‌های ریاضی برای تعیین قیمت یک توکن استفاده می‌کنند و معاملات در آن‌ها با قراردادهای هوشمند انجام می‌شود. در دکس‌ها هیچ‌گونه سفارش خرید و فروش وجود ندارد و قرارداد هوشمند به عنوان خریدار در تراکنش عمل می‌کند. معمولا در استخرهای نقدینگی صرافی‌های غیرمتمرکز، از نسبت‌های معادل (یک به یک) استفاده می‌شود. این امر باعث می‌شود با خرید یا فروش یک توکن، این تعادل در استخرهای دکس‌ها به هم بخورد و DEX برای حفظ این تعادل از Price Impact استفاده کند.

فرض کنید توکنی را از بین توکن‌های مختلف انتخاب کرده‌ایم و قصد خرید و سرمایه‌گذاری در آن را به میزان ۱۰۰ دلار داریم. قیمت هر توکن ۰.۰۱ دلار است و ما در این قیمت اقدام به خرید این توکن می‌کنیم و پس از انجام خرید ما ۱۰.۰۰۰ عدد از این توکن را در اختیار داریم. سپس قیمت این توکن به طور ناگهانی بالا می‌رود و قیمت هر واحد از آن به ۰.۱ دلار می‌رسد، اکنون سرمایه‌گذاری ۱۰۰ دلاری ما تبدیل به یک سرمایه ۱۰۰۰ دلاری شده و ما قصد نقد کردن آن را داریم. آن را به یکی از صرافی‌های‌ غیر‌متمرکز انتقال داده و به اتر تبدیل می‌کنیم؛ اما پس از دریافت کوین اتر خود، متوجه می‌شویم که به جای ۱۰۰۰ دلار ۲۰۰ دلار اتر دریافت کرده‌ایم. در اینجا متعجب می‌شویم که چه اتفاقی برای ۸۰۰ دلار باقی‌مانده ما افتاده است؟ آیا قیمت توکن را اشتباه دیدیم؟ یا شاید کارمزد شبکه بسیار بالا بوده است؟ هیچ کدام از این موارد باعث این اتفاق نشده‌اند و در واقع فروش یکجای همین ۱۰.۰۰۰ توکن بوده، که باعث شده ما دچار پرایس ایمپکت یا «تاثیر قیمت» شویم.

این اتفاق زمانی می‌افتد که نقدینگی موجود در استخر دکسی که در آن اقدام به Swap کرده‌ایم، کم باشد. شاید این اتفاق به نظر یک نوع کلاه‌برداری به نظر برسد اما، این اتفاق در بازارهای‌ مالی سنتی نیز می‌افتد. در این بازار‌ها نیز اگر معامله‌ای با حجم بالا انجام دهید، تا جایی که صرافی موجودی داشته باشد، معامله را با همان قیمت درخواستی خودتان انجام می‌دهد؛ اما پس از آن هر آنچه از معامله شما باقی می‌ماند، با حداقل قیمت انجام می‌شود.

این مفهوم دقیقا مفهوم عرضه و تقاضا است؛ اگر در استخری که ما اقدام به فروش ۱۰.۰۰۰ توکن خود کرده‌ایم فقط ۱۰۰.۰۰۰ عدد از این توکن وجود داشته باشد، در یک لحظه عرضه بر تقاضا و یا تقاضا بر عرضه پیشی می‌گیرد و باعث افت یا افزایش قیمت این دارایی می‌شود. به طور کلی، دلیل رخ دادن این موضوع به دلیل عدم معامله گسترده این توکن توسط افراد در DEXهای مختلف است.

شایان ذکر است که این اتفاق فقط در حالت فروش توکن رخ نمی‌دهد و ممکن است برای خرید یک توکن نیز با این اتفاق روبرو شوید؛ برای مثال اگر قصد خرید ۲۰ درصد از دارایی‌های یک توکن در یک استخر را داشته باشید، Dex قیمت آن‌ را به طور خودکار افزایش می‌دهد و شما مبلغ بالاتری نسبت به قیمت واقعی آن توکن را برای خرید آن می‌پردازید. می‌توان گفت پرایس ایمپکت یک نوع سازوکار برای جلوگیری از رفتار نهنگ‌ها برای بر هم زدن تعادل در استخر DEXها نیز هست. حجم سرمایه نهنگ‌ها بسیار بالاست و هنگامی که به برای تبدیل دارایی‌های خود به دکس‌ها مراجعه می‌کنند، باعث بر هم خوردن تعادل در استخر دکس‌ها می‌شوند. DEXها برای جلوگیری از بر هم خوردن تعادل در استخر‌هایشان قیمت توکنی که نهنگ‌ها قصد تبدیل آن‌ را دارند، به قدری بالا می‌برند تا انجام این معامله برای آن‌ها صرفه اقتصادی نداشته باشد و از انجام آن صرف نظر کنند.

پرایس ایمپکت چگونه کار می‌کند؟

پرایس ایمپکت به دلیل مدل قیمت‌گذاری در صرافی‌های غیر‌متمرکز رخ می‌دهد. با تغییر نسبت دارایی‌های استخرهای موجود در یک دکس، عرضه یک توکن افزایش می‌یابد و عرضه توکن دیگر کاهش پیدا می‌کند. این امر باعث می‌شود توکنی که موجودی آن کم شده است، افزایش قیمت پیدا کند. هر چه نسبت تعادل دارایی‌ها در استخرهای نقدینگی دکس‌ها بیشتر تغییر کند، نوسانات قیمت‌ها در آن‌ بیشتر متاثر می‌شود و این تغییرات در استخرهایی که حجم نقدینگی کمتری دارند، به نسبت استخرهایی که حجم نقدینگی در آن‌ها زیاد است، بسیار بیشتر خواهد بود.

فرض کنید در یک استخر نقدینگی ۱۰۰۰ کوین اتر و ۲.۰۰۰.۰۰۰ دلار توکن تتر موجود است و قیمت هر واحد اتر برابر با ۲۰۰۰ دلار است. در این استخر، نسبت تعادل بین کوین اتر و تتر به‌صورت ۵۰ به ۵۰ برقرار است.

تبادل ۱۰.۰۰۰ واحد تتر با اتر در این استخر، باعث می‌شود که تعادل این استخر به میزان ۰.۴۸ درصد به هم بخورد که به این درصد، پرایس ایمپکت گفته می‌شود و قیمت خرید اتر برای فردی که این سواپ را انجام می‌دهد، برابر می‌شود با قیمت اتر * ۰.۴۸ درصد که برابر است با ۲۰۰۹.۶۴ دلار؛ یعنی کاربر برای خرید هر واحد اتر، باید ۹.۶۴ دلار بیشتر از قیمت بازار اتر، پرداخت کند.

حال اگر بخواهیم ۱۰۰.۰۰۰ دلار از این استخر اتر خریداری کنیم، پرایس ایمپکت به ۴.۹۹ درصد و قیمت هر واحد اتر برای ما ۲۰۹۹.۹۵۱ دلار محاسبه می‌شود. دلیل این‌که ما نمی‌توانیم ETH خود را با نرخ بازار در دکس‌ها مبادله کنیم، این است که اگر مثلا اقدام به سواپ ۲.۰۰۰.۰۰۰ دلار USDT با ETH در این استخر کنیم، کل اتر این استخر خالی شده و فقط ۴.۰۰۰.۰۰۰ دلار تتر باقی می‌ماند.

چگونه مطمئن شویم که دچار پرایس ایمپکت نمی‌شویم؟

در ابتدا باید در نظر داشته باشیم که پرایس ایمپکت‌های بالا، اکثرا در هنگام معامله توکن‌های جدید و ناپایدار بازار به وجود می‌آید. اگر علاقه‌مند به خرید و فروش یک توکن با این مشخصات هستید، باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:

حجم (Valume): اگر فکر می‌کنید در حال جابجایی حجم زیادی از یک توکن هستید، ابتدا آدرس کانترکت آن توکن را در مرورگر‌های بلاک‌چینی مثل EtherScan، بسته به نوع شبکه آن توکن جستجو کنید و حجمی که سایر افراد جابجا می‌کنند را مشاهده کنید. اگر حجمی که جابجا می‌کنید از میانگین حجمی جابجایی بقیه افراد کمتر است، نباید نگران این موضوع باشید؛ ولی در صورتی که میانگین حجمی شما در یک جابجایی بیشتر از میانگین بقیه است، ممکن است دچار Price Impact بالا شوید.

عمق استخر: یافتن عمق استخرهای جدید کار آسانی نیست؛ توکن‌های جدیدی که به تازگی ایجاد می‌شوند، اغلب از حجم بالای مبادلات برخوردار نیستند و اطلاعات معاملات آن‌ها به درستی در جایی ثبت نمی‌شود. این توکن‌ها اغلب در صرافی‌های بزرگ لیست نمی‌شوند و محدود به یک پلتفرم و برنامه غیر‌متمرکز (DAPP) خاص هستند؛ به همین دلیل افراد برای خرید آن‌ها مجبور به استفاده از این پلتفرم‌ها هستند. توصیه می‌شود برای خرید یک توکن، استخری در یک پلتفرم بزرگ، شناخته شده و معتبر پیدا کنید که نقدینگی زیادی در استخر‌هایشان دارند و عرضه و تقاضا در آن‌ها تقریبا متعادل است.

استفاده از تجمیع کننده‌ها: سعی کنید برای انجام معاملات خود، از تجمیع‌کننده‌های صرافی‌های غیر‌متمرکز (Dex Aggregator) استفاده کنید؛ تجمیع‌کننده‌های دکس‌ها پلتفرم‌هایی هستند که به طور خودکار در صرافی‌های غیر‌متمرکز مختلف جستجو می‌کنند و دکسی که بهترین قیمت را برای معامله ارائه می‌دهد را انتخاب می‌کنند. همچنین استفاده از تجمیع کننده‌ای مثل MetaMask Swap که تاثیرات پرایس ایمپکت را در نظر می‌گیرد و به طور خودکار به شما هشدار می‌دهد، توصیه می‌شود. یکی از بهترین Dex Aggregator‌ها پروتکل 1inch است حتی اگر مدت‌ زمان زیادی است که به فعالیت در بازار کریپتو مشغول هستید، باید بدانید که با گسترش آن، هر روز مفاهیم جدیدی به آن اضافه می‌شود و ممکن است با عدم آگاهی از این موارد جدید، متحمل ضررهای مالی شوید. دیفای هم به اندازه بازار‌های مالی سنتی پیچیده است و شاید بیشتر آن به دلیل تازگی مفاهیم مالی آن باشد. Price Impact یا تاثیر قیمت یکی از خطرات موجود بر سر راه کاربران دکس‌ها است، که ممکن است باعث از دست رفتن بخشی از دارایی آن‌ها شود. انجام فعالیت در دیفای می‌تواند یک تجارت پر‌خطر باشد؛ حتی اگر بدانید چه کاری انجام می‌دهید.

استخر نقدینگی (liquidity pool) چیست و برای چه افرادی مناسب است؟

استخر نقدینگی (liquidity pool) استاندارد جدیدی برای معامله کارآمد دارایی‌ها ارائه می‌دهد و همزمان به سرمایه‌گذاران هم اجازه می‌دهد که از دارایی‌های خود سود کسب کنند. استخر‌های نقدینگی دیفای (DeFi) امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند و افراد زیادی در اندیشه پیوستن به این استخر‌ها هستند. طبیعتا پیوستن به این استخر‌ها نیازمند دانش و مهارت است و نمی‌توان بدون مطالعه وارد این عرصه شد. این نوشتار راهنمایی برای افراد علاقه‌مند به این عرصه است download.png

استخر نقدینگی چیست و چگونه کار می‌کند؟

در حال حاضر، دو نوع صرافی غیرمتمرکز بر روی اتریوم موجود است؛ نوع اول صرافی‌های همتا به همتای دارای دفتر سفارش (OrderBook) هستند، که از جمله این صرافی‌ها می‌توان به صرافی‌های 0x مانند Radar Relay اشاره کرد. نوع دوم از این صرافی‌های غیرمتمرکز، صرافی‌های استخر نقدینگی هستند که از جمله آنها می‌توان به Kyber، Uniswap و Bancor اشاره کرد.

صرافی‌های دارای دفتر سفارش برای ترید و انجام معاملات متکی بر یک سیستم پیشنهاد و درخواست هستند. موتور این صرافی‌ها افراد خریدار و فروشنده را که در قیمت با هم تطابق دارند، شناسایی و مرتبط می‌کند. در این سیستم، افرادی که می‌خواهند یک دارایی خاص را خرید و فروش کنند، سفارش محدود (limit order) ایجاد می‌کنند و افرادی که قیمت پیشنهادی آنها را قبول کنند، اقدام به اجرای سفارش آنها خواهند کرد.

این سیستم در جا‌هایی که نقدینگی بالاست، بسیار مناسب است و به خوبی جواب می‌دهد. اما معامله دارایی‌های دارای نقدینگی پایین در این سیستم بسیار مشکل است و این دارایی‌ها در اثر تراکنش‌های بزرگ، گرفتار نوسانات بزرگ و غیر عادی می‌شوند. در نتیجه، چنین دارایی‌هایی به دلیل نوسان قیمت بالا و تبدیل ناکارآمد، به احتمال زیاد مورد پذیرش عموم واقع نخواهند شد.

یک استخر نقدینگی دقیقا این مشکل را نشانه می‌گیرد و وابستگی توکن‌ها به حجم ترید را از میان بر می‌دارد و همچنین نقدینگی دائمی را برای این توکن‌ها تضمین می‌کند. مدل استخر نقدینگی در مقایسه با مدل دفتر سفارش دارای مزیت‌هایی است که در ادامه به آنها پرداخته می‌شود.

مزایای استخر‌های نقدینگی

استخر نقدینگی در واقع یک بازارساز خودکار (AMM) است که با استفاده از یک قرارداد هوشمند و به صورت خودکار سفارش‌های خرید و فروش را بر اساس پارامتر‌های از پیش تعیین شده، به همدیگر مرتبط می‌کند. در اینجا لازم نیست که تریدر‌ها را مستقیما با تریدر‌های دیگر مرتبط کرد و تا زمانی که سرمایه‌گذاران دارایی‌های خود را وارد استخر کرده باشند، نقدینگی موجود خواهد بود.

بازارساز‌ها در صرافی‌های متکی بر دفتر سفارش، لازم است که دائما سفارش‌های خرید و فروش خود را با توجه به نوسان قیمت تنظیم کنند. بازارسازها در اینجا باید حرفه‌ای باشند و زمان و تخصص لازم را برای مدیریت استراتژی‌های خود داشته باشند. اما در یک استخر نقدینگی نیازی به این کار‌ها نیست و لازم نیست که به جمع‌آوری اطلاعات از صرافی‌های مختلف در مورد قیمت یک دارایی پرداخته شود؛ تامین کنندگان نقدینگی تنها کافی است که دارایی‌های خود را وارد یک استخر نقدینگی کنند و بقیه کار‌ها را به قرارداد هوشمند بسپارند.

برای پیوستن به یک استخر نقدینگی نیازی به احراز هویت نیست و موانعی که برای فعالیت در یک صرافی متمرکز موجود است، در اینجا مطرح نیست. هر فردی می‌تواند در یک استخر نقدینگی موجود سرمایه‌گذاری کند و یا خودش یک جفت مبادلاتی جدید را در هر لحظه‌ای ایجاد کند. وقتی سرمایه‌گذاری می‌خواهد نقدینگی را برای یک استخر فراهم کند، ارزش معادل هر دو دارایی را باید واریز کند. فراهم کردن ۱۰۰ دلار نقدینگی برای استخر ETH/DAI به این معنی است که ۱۰۰ دلار ETH و ۱۰۰ دلار نیز DAI واریز شود که در مجموع ۲۰۰ دلار باید واریز شود.

در عوض، سرمایه‌گذار توکن‌های آن استخر نقدینگی را دریافت خواهد کرد و این توکن‌ها ارائه‌دهنده سهم او از استخر هستند، که این سرمایه‌گذار در هر زمانی می‌تواند آنها را برداشت کند. زمانی که فردی تریدی را انجام می‌دهد، کارمزد ترید از دارایی‌های او کسر می‌شود و به استخر نقدینگی اضافه می‌شود. به عنوان مثال، کارمزد ترید در Uniswap برابر با ۰.۳ درصد است. در این حالت، اگر مشارکت ۱۰۰ دلاری شما در استخر ETH/DAI، حدود ۰.۰۰۷ درصد از استخر باشد، شما ۰.۰۰۷ درصد از آن کارمزد را از آن خود خواهید کرد.

قرارداد هوشمند در صرافی‌های غیرمتمرکزی مانند Uniswap، طوری طراحی شده که هزینه گس را کاهش می‌دهد. محاسبات قیمتی کارآمد و توزیع کارمزد در داخل استخر به معنی اصطکاک کمتر بین تراکنش‌هاست. به عنوان مثال، بسیاری از قرارداد‌های هوشمند تنها قادرند که وجوه ترید شده را به همان کیف پول برگردانند؛ اما Uniswap این امکان را به تریدر‌ها می‌دهد که دارایی‌ها را مبادله کنند و آنها را به کیف پول دیگری ارسال کنند.

ثبت دیدگاه

کد امنیتی

0دیدگاه

دیدگاهی ثبت نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.