بارزترین فرق اندیکاتور و اسیلاتور چیست؟
اندیکاتورها و اسیلاتورها عصای دست معاملهگران برای تعیین جهت روند محسوب میشوند. این ابزارها نقش بسیار مهمی در تجزیه و تحلیل بازارهای مالی دارند و اطلاعات مهمی در مورد قیمت، حجم و مومنتوم بازار
در اختیار معاملهگر میگذارند. به همین خاطر مطالعه نوسانگرها و اندیکاتورهای مختلف برای بهبود مهارتهای فنی همه معاملهگران ضروری است.اندیکاتورها جهت احتمالی روند را به ما نشان میدهند و از این جهت ابزار مفیدی در تحلیل تکنیکال محسوب میشوند. چون دانستن جهت روند یکی از اولین قدمها برای معاملهگری در بازارهای مالی است. در حالی که ابزار اسیلاتور با نوسان حول یک محور، در مورد قدرت حرکت بازار اطلاعات میدهد. بهعنوان مثال اگر بازار در منطقه اشباع خرید باشد، نوسانگر در مرز بالایی نوسان میکند و اگر بازار در منطقه اشباع فروش باشد، زیر محور صفر نوسان خواهد کرد.
بهعنوان مهمترین تفاوت اندیکاتور و اسیلاتور میتوان گفت اندیکاتورها برای پیشبینی قیمت، قیمتهای گذشته ارز را مدلسازی میکنند؛ در حالی که اسیلاتورها برای بررسی وضعیت بازار، تغییرات بین ارزش خرید و فروش قیمتها را مقایسه میکنند.
اندیکاتور چیست؟
این اندیکاتورها حجم و قیمت یک ابزار مالی را در نظر میگیرند تا بهترین نقاط ورود و خروج را به معاملهگران نشان دهند. اندیکاتور را میتوان مستقیما به نمودارهای معاملاتی اضافه کرد.
برخی از اندیکاتورهای روانشناختی فارکس روی احساسات معاملهگران بازار تمرکز میکنند و با توجه به احساسات بازار حرکت احتمالی قیمت را تعریف میکنند.
مزیتهای استفاده از اندیکاتور در معاملهگری
مهمترین مزیتهای استفاده از اندیکاتورها در معاملهگری عبارتاند از:
- سادهسازی: اندیکاتورها دادههای قیمت و حجم را بهگونهای در نمودارهای قیمت ارائه میدهند که درک آن حتی برای معاملهگران تازهکار راحت باشد.
- تصمیمگیری سریع: معاملات مبتنی بر اندیکاتور این امکان را به معاملهگر میدهند تا تصمیمات مهم را به سرعت اتخاذ کنیم. چراکه در لحظه نقاط ورود و خروج را به ما نشان میدهند.
- ابزار تایید: برای تایید دقیق بودن یا نبودن سیگنال الگو، میتوان از چند اندیکاتورهای فنی مثل RSI یا Stochastic کمک گرفت. اگر اندیکاتورها سیگنال الگو را تایید کنند، معاملهگر میتواند با اطمینان بیشتری معامله را باز کند.
- قابلیت ترکیب: برای اطمینان از درستی سیگنالهای یک اندیکاتور معاملهگر میتواند از چند اندیکاتور دیگر کمک بگیرد.
معایب استفاده از اندیکاتور در معاملهگری
جهت آشنایی با تفاوت اندیکاتور و اسیلاتور، بد نیست نگاهی به مهمترین معایب استفاده از اندیکاتورها در معاملهگری بیندازیم:
- عدم آگاهی از تصویر کامل: معاملهگران تازهکار که به استفاده از این اندیکاتورها عادت میکنند، نمیتوانند علت اتفاقات روی نمودار را بهخوبی درک کنند.
- نامناسب برای معاملهگران پرایس اکشن: معاملهگران پرایس اکشن با بررسی حرکت قیمت کاملا متوجه میشوند روی نمودار چه خبر است و چرا قیمت در این جهت حرکت میکند، بنابراین استفاده از اندیکاتور از نظر آنها کار بیهوده است.
- مسئله تاخیر: اندیکاتورهای لگینگ اتفاقاتی که در بازار رخ داده را نشان میدهند. اینها اگرچه ارزش قابل توجهی به معاملات اضافه میکنند، نمیتواند از آنها به تنهایی برای بازکردن معامله استفاده کرد.
سیگنالهای معاملاتی با اندیکاتور
از اندیکاتورها میتوان برای تأیید جهت روند و حرکت بازار استفاده کرد. اگر مومنتوم رو به کاهش باشد، نشانهای برای برخورد با یک حمایت است و اگر مومنتوم رو به صعود باشد، از احتمال شکست یک مقاومت خبر میدهد.
برای تایید سیگنالهای معاملاتی اندیکاتورها میتوان از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال استفاده کرد؛ مثلا اگر شکستی در نمودار رخ دهد، میتوانیم تایید آن را در کراس اور میانگین متحرک ببینیم. به گفته برخی از معاملهگران، موفقیت در معامله با اندیکاتورها به شدت وابسته به زمانبندی معامله و تنظیم نقاط Stop Loss و Take Profit است.
اگرچه اینها لزوما موفقیت معامله را تضمین نمیکنند، به معاملهگر کمک میکنند حرکات مهم جفت ارزها را شناسایی کرده و تصمیمات استراتژیک سرمایهگذاری را اتخاذ کنند.
اندیکاتور ها در تحلیل تکنیکال به ۴ قسمت مختلف تقسیم میشوند:
- روند ها (trend)
- حجم ها (volume)
- اندیکاتور بیل ویلیامز (bill williams)
- اسیلاتور ها (oscillators)
روند ها در تکنیکال چه معنایی دارند؟
از اصلیترین ابزارهایی که میتوان در تحلیل تکنیکال استفاده کرد روندها هستند. این دسته از اندیکاتور ها در بازار جهانی کاربرد بسیار خوبی دارند. از مهم ترین ویژگی روندها میتوان گفت که آنها دنبال کننده روند هستند. به این معنی که این اندیکاتور ها بر روی، خود نمودار قرار میگیرند و بر روی چارت یا همان کندل ها سوار میشوند. از مهم ترین اندیکاتور های دنبال کننده روند میتوان اندیکاتور قوی، ایچیموکو (ichimoku kinko hyo) را مثال زد همچنین باندهای بولینگر (Bollinger bands)، اندیکاتور مووینگ اوریج (moving average) و اندیکاتور سار (parabolic sar) از این دسته میباشند.
حجم ها
اندیکاتور حجم همان طور از اسم آنها پیداست حجم و ارزش معاملات رو مورد بررسی قرار میدهند. این اندیکاتور ها در پنجره ای جداگانه در زیر نمودار نمایش داده میشوند. از این اندیکاتور ها میتوان برای ورود و خروج پول به سهم کمک گرفت و بر تنظیمات این اندیکاتور ها را میتواند بر اساس حجم معاملات یا تعداد معاملات تنظیم کرد. حجم ها ۴ اندیکاتور دارد که مهمترین آن را میتواند اندیکاتور money flow index نام برد که در بین معامله گران و تحلیل گران بازار به اسم MFI معروف است. از دیگر اندیکاتور ها میتوان volumes، on balance volume و اندیکاتور accumulation\distribution را مثال زد.
اندیکاتور بیل ویلیامز در تحلیل تکنیکال
جناب آقای بیل ویلیامز خالق یک سری از اندیکاتور ها بوده است و به خاطر تلاش بسیار زیاد ایشان یک دسته از اندیکاتور ها را به نام ایشان ثبت کردهاند. از معروف ترین اندیکاتور های بیل ویلیامز میتوان به اندیکاتور alligator نام برد.
اسیلاتور چیست؟
اسیلاتور یا نوسانساز یک ابزار دیگر در تحلیل تکنیکال است که دو باند بالا و پایین میسازد که با خط صفر از هم جدا میشوند؛ سپس اندیکاتور در این محدودهها نوسان میکند. معاملهگران از اسیلاتور برای تشخیص نقاط اشباع خرید یا فروش در کوتاهمدت استفاده میکنند.
زمانی که ارزش نوسانگر به مقادیر بالای خط صفر میرسد، نشاندهنده شرایط اشباع خرید و زمانی که به مقادیر پایین صفر میرسد، شرایط اشباع فروش را نمایش میدهد. در یک کلام میتوان گفت معاملهگران از اسیلاتور برای تعیین نیروی روند یا زمانی که قرار است تغییری در جهت اتفاق بیفتد استفاده میکنند
اسیلاتورها را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
- اسیلاتورهای مرکزی که در بالا و پایین خط مرکزی (خط صفر) نوسان دارند و برای تجزیه و تحلیل جهت حرکت قیمت مناسب هستند.
- اسیلاتورهای نواری که بین قیمتهای اشباع خرید و فروش نوسان میکنند و سطوح اشباع خرید و فروش را نمایش میدهند.
مزیتهای استفاده از اسیلاتور در معاملهگری
مهمترین معایب استفاده از اسیلاتورها در معاملهگری عبارتاند از:
- اسیلاتورها زمانی برای معاملهگران مفیدند که بازار در حالت Sideway است. از آنجا که تقریبا ۷۰ درصد مواقع بازار چنین شرایطی دارد، نوسانگرها یک ابزار عالی برای تعیین سطوح اشباع خرید و فروش در بازار شناخته میشوند.
- اسیلاتور بازگشت روند در بازار را به خوبی شناسایی میکند و معاملهگر میتواند با استفاده از این اطلاعات موقعیتهای باز را ببندد.
- بهترین عملکرد اسیلاتورها مربوط به بازارهای پرنوسان است.
معایب استفاده از اسیلاتور در معاملهگری
یکی از مشکلاتی که معاملهگران در معاملهگری با اسیلاتورها به آن برمیخورند، هنگام شروع روندهای جدید است. در این مواقع اگرچه اسیلاتور سیگنال اشباع خرید یا فروش میدهد، ممکن است این سطوح تا مدت زمان طولانی باقی بمانند. بنابراین ممکن است معاملهگر در دام معاملهای بیافتد که چیزی جز زیاد بیش از حد برای او نداشته باشد.
سیگنالهای معاملاتی با اسیلاتور
دیگر تفاوت اندیکاتور و اسیلاتور به سیگنالهای معاملاتی این دو برمیگردد.
اسلاتورها به چند روش متفاوت سیگنال خرید و فروش تولید میکنند. برخی از این سیگنالها برای ورود سریع و برخی از آنها برای ورود بعد از شروع روند استفاده میشوند. البته در کنار سیگنالهای خرید و فروش، این ابزار از تغییر روند هم خبر میدهد.
اگرچه اسیلاتورها به تنهایی سیگنال تولید میکنند، مهم است که از این سیگنالها در ارتباط با سایر جنبههای تحلیل تکنیکال استفاده شود. چراکه اکثر آنها اندیکاتورهای مومنتوم هستند و بهتر است در کنار آنها به حجم، الگوهای قیمت و سطوح حمایت و مقاومت نیز توجه کرد.
تفاوت های اصلی اندیکاتور و اسیلاتور ها در تکنیکال
- تفاوت اول همانطور که خواندیم اسیلاتور ها جدا از اندیکاتور ها نیستند و به عنوان یکی از شاخه های اندیکاتور ها شناخته میشوند. در واقع اسیلاتور ها جزئی از اندیکاتور ها هستند. همچنین اسیلاتور ها عموما به عنوان پنجره ای جداگانه در پایین نمودار نمایش داده میشوند. مانند اسیلاتور RSI، استوک استیک و مک دی. در طرف مقابل اندیکاتور ها عموما بر روی نمودار سهم سوار میشوند و حرکت میکنند و میتوان اولین تفاوت بین این دو را همین دانست.
- تفاوت دوم اسیلاتور ها دارای دو محدوده هستند:
- اشباع خرید
- اشباع فروش
در اسیلاتور های معروف مانند RSI خط ۷۰ به بالا به نام منطقه اشباع خرید حساب میشوند. یعنی منطقهای که خریداران خسته شدهاند و امکان ورود فروشندگان وجود دارد. همچنین خط ۳۰ به پایین رو منطقه اشباع فروش حساب میشود. یعنی منطقهای که فروشندگان خسته شدهاند و امکان ورود خریداران وجود دارد.
یکی از اشتباهات بزرگ معاملهگران تازهکار که مدتیست وارد بازارهای معاملاتی شدهاند، اشتباهگرفتن دو مفهوم اندیکاتور و اسیلاتور است. هر دو اینها برای پیشبینی نقاط بازگشت روند و تأیید صحت سیگنالها مفیدند. در واقع یکی از آنها جهت حرکت و دیگری قدرت حرکت و نقاط اشباع خرید و فروش را اطلاع میدهد. فقط نحوه کارکردن آنها با هم کمی فرق میکند.
برای استراتژیهای ساده معاملات روزانه استفاده از ۳ تا ۵ اسیلاتور کلاسیک و یکی دو اندیکاتور کافی است تا نقاط ورودی را نمایش دهند. در این مقاله با جزئیات تفاوت اندیکاتور و اسیلاتور آشنا شدیم و هر یک را بهطور مجزا بررسی کردیم. امیدواریم بعد از مطالعه این مطالب، در معاملات خود با آگاهی بیشتری از اینها استفاده کنید.
ثبت دیدگاه
0دیدگاه
دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.